La craft beer revolution in Italia e i birrifici agricoli: traiettorie evolutive e principali criticità

Matteo Fastigi, Roberto Esposti, Elena Viganò

Abstract


In recent years, small businesses oriented to the production of craft beers, which are all malt drinks derived by high quality raw materials according to traditional styles, have been established. In Italy, this so-called craft beer revolution is providing interesting developing opportunities also to the agri-food sector. Herein, the main features of such a phenomenon, with particular attention at agricultural craft breweries, are examined. Subsequently, the results of a study, which evidenced the differential elements between the different typologies of microbreweries, in terms of socioeconomic profile of producers, company structure, productive and commercial strategies, are reported.

Parole chiave


Microbreweries; craft beer; agricultural craft breweries

Full Text

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.14276/1971-8357.495

Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.



Argomenti. Rivista di economia, cultura e ricerca sociale è una pubblicazione dell'Università di Urbino realizzata in collaborazione con la CNA delle Marche. Lo sviluppo e la manutenzione di questa installazione di OJS sono forniti da UniURB Open Journals, gestito dal Servizio Sistema Bibliotecario di Ateneo. E-ISSN 1971-8357 (Online). Registrazione presso il Tribunale di Urbino n. 4/2015.

 Licenza Creative CommonsSe non diversamente indicato, i contenuti di questa rivista sono pubblicati sotto licenza Creative Commons Attribuzione 4.0 Internazionale.